Atmintinė Dainų šventės dalyviui

I dalis. Švarios rankos-gera sveikata
Ant neplautų rankų (net jei jos vizualiai švarios) gali būti labai daug įvairių mikroorganizmų, galinčių sukelti užkrečiamąsias ligas. Valgant, rankomis liečiant burną, nosį, akis šie ligų sukėlėjai gali patekti į mūsų organizmą ir sukelti ligą.

Kodėl ir kada reikia plauti rankas?

  • Plaunant rankas su muilu nuo jų pašalinami beveik visi mikroorganizmai, todėl sumažėja rizika užsikrėsti ir susirgti užkrečiamąja liga;
  • Švariomis rankomis neplatinsime užkrečiamųjų ligų sukėlėjų;
  • Rankas VISADA reikia plauti;
    •  pasinaudojus tualetu,
    • prieš valgį
    • prieš tvarkant maistą;
  • Rankas reikia muiluoti ne trumpiau kaip 20 sek



Nesant galimybei nusiplauti rankų (pvz. kelionėse)
rankų higienai galima naudoti drėgnas  servetėles.











II dalis. Saugus maistas išvykoje
Maisto suvartojimo laikas po jo pagaminimo priklauso nuo daugelio veiksnių: maisto apdorojimo technologijos, maisto savybių, laikymo sąlygų ir t.t. Greitai gendantis maistas (pvz., virta, kepta mėsa, pieno produktai, karšto rūkymo mėsos gaminiai) turi būti laikomas šaltyje ir suvartojamas per trumpą laiką. Todėl į kelionę jo imti nerekomenduojama.
Neimti į kelionę:
  • mėsos vyniotinių, ypač vištienos, mišrainių, blynelių su mėsos įdaru, paštetų, virtos ar keptos mėsos, žuvies gaminių, dešrelių;
  • kreminių konditerijos gaminių;
  • pieno ir jo produktų;
  • nėra saugūs produktai vakuuminėje pakuotėje: smarkiai kintant laikymo temperatūrai ir susikaupus skysčiams, pakuotėje gali sparčiai daugintis pavojingi mikroorganizmai.
 
Svarbu – prieš valgant plauti rankas, daržoves ir vaisius !
 
Ir:
  • valgyti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus patiekalus, žalius produktus laikyti atskirai nuo paruoštų gaminių;
  • į kelionę pasiimti duonos, batono, šalto rūkymo dešros, kumpio, pomidorų, agurkų. Nepakeičiamas maistas – sausainiai, džiūvėsiai, dribsniai, sojų produktai, riešutai ir razinos, kurias būtina kruopščiai nuplauti;
  • troškulį patariama malšinti grynu arba negazuotu mineraliniu vandeniu ir vaisvandeniais, fasuotais buteliuose;
  • pradėjus pykinti, skaudėti skrandį ar pilvą, pakilus temperatūrai, ėmus vemti ir viduriuoti patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes galėjote apsinuodyti maistu, susirgti ūmia užkrečiamąja žarnyno liga.


III dalis. Kaip apsisaugoti nuo erkių gamtoje
Kadangi daug šventės renginių vyks parkuose, būtina saugotis nuo erkių įsisiurbimo. O tam reikalingi tinkami drabužiai ir erkes atbaidančios medžiagos – repelentai.

Tinkami drabužiai yra:
  • šviesūs;
  • viršutinė aprangos dalis ilgomis rankovėmis prigludusiomis prie riešo;
  • kelnių klešnių apačia prigludusi prie kūno;
  • skarelė arba kepurė.
  
Repelentai (erkes atbaidančios medžiagos):
  • efektyviausia veiklioji medžiaga – DEET (dietiltoluamidas);
  • vaikams naudoti tik vaikams skirtus repelentus!
 
SVARBU!
  • Jei pastebėjote ropojančią drabužiais erkę, ją būtina numesti ir sunaikinti.
  • Jei yra galimybė, rekomenduojama po ilgesnio buvimo gamtoje apžiūrėti kūną ir jei randama įsisiurbusi erkė, ją būtina kuo skubiau pašalinti.



Kaip apsisaugoti nuo
erkių platinamų ligų

 


Rankų higiena
STOP


5 pagrindinės taisyklės,
kad maistas būtų sveikesnis

Medžiaga parsisiuntimui
mokslinio-praktinio seminaro
"Dainuoja ir šoka tas, kieno sveikata stipri"
dalomosios medžiagos dalyviams


Atmintinė Dainų šventės dalyviui
"Dainuoja ir šokia tas, kieno sveikata stipri"
(viršelis)

 Atmintinė Dainų šventės dalyviui
“Dainuoja ir šoka tas, kieno sveikata stipri“
(lankstinukas skirtas parsisiuntimui)
 Atmintinė Dainų šventės dalyviui
“Dainuoja ir šoka tas, kieno sveikata stipri“
(plakatas skirtas parsisiuntimui)

Paieška
Renginių kalendorius
Naudingos nuorodos
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras Nugalėtojų g. 14 D,, Vilnius, Vilnius. Telefonas: (8 5) 230 0125. .