Pasaulinę maisto dieną primena, kaip svarbu plauti rankas

Publikavimo data: 2017-10-16 Spausdinti Spausdinti

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) minėdamas Pasaulinę maisto dieną, primena, kad nesaugus maisto tvarkymas yra dažniausia žarnyno infekcijų protrūkių priežastis.
 
ULAC duomenimis, mūsų šalyje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis – dažniausiai serga vaikai  iki 5 metų. Apie 70 proc. susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis asmenų Lietuvoje užsikrečia namų aplinkoje. Tačiau dar iki šiol pasitaiko atvejų, kai žmonės nukenčia nuo parduotuvėse pirkto ar viešojo maitinimo įmonėse vartoto maisto.

Šių metų Pasaulinės maisto dienos tema – "Keisti migracijos ateitį. Investuoti į maisto saugą ir kaimo plėtrą". ULAC specialistai, kalbėdami apie maisto saugumą atkreipia dėmesį, kad didžiausią susirūpinimą kelia užterštas patogeniniais mikroorganizmais maistas bei per maistą plintančių infekcijų problema.

ULAC specialistai pataria:
  • Plauti rankas. Dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir  sumažinanti riziką užsikrėsti ne tik per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, bet ir virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, gripu.
  • Būti atidiems perkant maisto produktus, atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką.
  • Paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų.
  • Saugiai gaminti maistą - tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos.
 
Daugiau informacijos apie per maistą plintančias infekcines ligas ir patarimus, kaip saugiai tvarkyti maistą namuose, rasite www.ulac.lt
 

Daugiau informacijos:
Gintarė Bazevičiūtė
Mob. 8 672 94281
gintare@ulac.lt
Švietimo ir komunikacijos skyrius
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

 

Paieška
Renginių kalendorius
Naudingos nuorodos
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras Nugalėtojų g. 14 D,, Vilnius, Vilnius. Telefonas: (8 5) 230 0125. .